Matcha, huvi pärast

Autor Steve Kokker

Usun, et paljud teie seast on nüüdseks kuulnud matchast, jahvatatud Jaapani rohelisest teest. Kui tohin olla nipsakas, küsiksin, et miks läks nii kaua?

On olnud huvitav ja kohati frustreeriv jälgida matcha tee eestlaste teadvusesse tõusmist, tass tassi haaval. Nimelt olen püüdnud tutvustada kohvikutele ja restoranidele üle Eesti seda “kahtlase väljanägemisega” pulbrit juba aastast 2005, kohates omajagu vastupanu. Sagedad on olnud kommentaarid: “Hmm, omapärane maitse”, “Mis see siis nüüd küll on?!”, “See on kallis”, “Kas pean soetama ka vispli?”, “Tee on ikka joomiseks, mitte vahustamiseks!”

Seevastu pole vispeldatud pulbertee traditsioon ei midagi uut vaid juba üle tuhande aasta vana – see oli viis, kuidas valmistati teed Sungi dünastia (alates 960. a.) aegses Hiinas. Sealt rändas valmistusviis Jaapanisse, arenes tseremoniaalseks talituseks munkade, sõdalaste ja kõrgklassi seas. Viimase kolmekümne aasta jooksul on see pulber levinud Aasia kulinaaria kõikvõimalike vormideni. Kui tegu on kõrgkvaliteetse matchaga, ei kao pulbri tervistavad mõjud ka smuuti või šokolaadi kujul tarbides.

Ent püüa seletada seda siinsele kohvikule aastal 2005. Lounge 8 oli esimene julge toitlustusasutus Eestis, kes riskis pakkuda oma menüüs matcha lattet. Jook osutus küll populaarseks, kuid kahjuks kadus koos kohviku endaga.

Aastast aastasse saabub meie teepoodi järjest enam matchast kiivalt vaimustunud inimesi, kes räägivad, kui hästi nad ennast pärast oma uue hommikurituaali alustamist tunnevad. Restoraniomanikud on olnud aeglasemad ja mõnevõrra kahtlustavamad. Oleme levitanud oma entusiastlikku kiidukõne spaadesse, pagaritöökodadesse, jäätisetootjatele, ent see on olnud pidev ülesmäge rühkimine. Viimaks võtsid Boost ja Blender meie matchasõnumit kuulda. Hurraa!

Matcha kui teemaailma espresso suur läbilöök Ameerikas ja ülejäänud Euroopas toimus aastal 2015. Sellest ajast saati on raske külastada ükskõik millist suuremat linna ilma, et näeks matchat reklaamitavat magustoidumenüüdes ja isegi lihtsates take-away kohvikutes. Populaarsusele aitavad kaasa hulgalised tervisealased väited, mis kõnetavad antioksüdantide ja aminohapete sõpru kui ka kaalulangetajaid  – tasub vaid Google lahti lüüa ja leida sel teemal miljon vastet. Me armastame matchat, sest see on tõepoolest mõtlushetk tassi teega, aidates hoida meelt teravana ja seda mitte keha heaolu arvelt.

Viimaks tundub, et matchahullus on jõudnud Eestisse. Kohvikud, kes väljendasid varasemalt skeptitsismi, vihuvad vispeldada ning kes pole jõudnud veel reele, võtavad meiega ühendust. Isegi Selver müüb matchat! Oleme tunnistajateks, kuidas see superfood leiab lõpuks koha meie toiduahelas. Ma naeratan selle peale laialt, võttes sõõmu tassist, mis jätab mu ülahuulele kergelt roheka varjundi.

Kuna matchat juues tarbid ära terve teelehe, rõhutame, kui oluline on, et tegu oleks maheteega. Kui matcha on liiga odav, tasub olla kahtlustav. Sel pulbril ei ole matchale omasel määral tervistavaid antioksüdante. Tasub meeles hoida, et isegi kõige kallimate brändide matchad maksavad tassi kohta vähem kui odav nurga pealt kaasa ostetav kohv, olles keha vastu palju sõbralikum ja hellem.

DSC_0298Loo autor valmistamas matcha teed Chado suvepäevadel.

PS! Vaata ka meie matcha valmistamise õpetust klikkides siin!

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas “Hingele Pai”, 2017. a. sügisel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *