Millist teed küll kinkida?

Sa armastad teed ning tahaksid pühade puhul seda armastust ka oma lähedastega jagada. Samas tead, et teemaailm on üüratu ning kõik teed pole kindlasti kõigile. Selleks, et aidata kõiki neid, kes pühade ajal tahaksid esitada meile küsimust: “Millist teed soovitaksite inimesele, kes…”, panime kokku selle nimekirja, et võimalikult palju teesid saaksid kokku õigete inimestega!

1. Tõelisele kohvihoolikule, kes on aastaid rääkinud, et peaks seda harjumust vähendama

Mate – Lõuna-Ameerika rahvusjook, mis pakub õigesti valmistatuna kohviga võrreldavat ergutavat toimet kogu päevaks, sealjuures ilma järsu energiataseme languse, ebameeldiva ärevuse või kohvi happelisusega seotud seedeprobleemideta. Matet kinkides pea meeles, et traditsiooniliste soovituste järgi valmistades kulub ühe sessioniga (8-10 tõmmist) vähemalt 30 g matet, seega tasub seda teed kinkida pisut suuremates kogustes.

2. Kõige terviseteadlikumale inimesele, keda sa tead

Matcha Ikigai – Jaapanist pärit antioksüdantidest tulvil ning intensiivset energialaengut pakkuv rohelise tee pulber, millest saab vispli abil valmistada hüpertervislikku teed või lisada seda smuutidele, et muuta need ekstraroheliseks ning värskendavaks. Täiendavaks kingituseks sobiks siia hästi juurde meie spetsiaalne, 80-haruline bambusest matcha vispel ehk Chasen, millega on seda potentset pulbrikujulist teed kõige hõlpsam vahule ajada.

3. Tudengile, keda ootavad ees pikad eksamisessioonid

Selle asemel, et panustada käsi värisema panevale kohvile või energiajookidele, on meie soovitus õpimaratonideks üks korralik shou ehk küps puerh, nagu näiteks 2006. aasta “Firefly” Banzhang Wang … Selle kategooria tee on fantastiline valik, sest mõju poolest on ta tugevalt keskendumist soodustav ning jõudu andev ning mõnest grammist jagub 5-10 tõmmiseks. Ideaalne kaaslane õpikute kõrvale!

4. Esoteerikafännile

Hoopis mitte tee, vaid meie oma käsitööna valminud aroomiteraapia õlisegu!

Palo Santo (tõlkes “Püha puu”) on Lõuna-Ameerikas kasvav Puu, mille mitu aastat metsapõrandal fermenteerunud tuulekorjet on kasutatud tseremoniaalses kontekstis viirukina, mis puhastab ruumi negatiivsest energiast, juba sadu aastaid. Kutsume seda aurutamise teel destilleeritud eeterlikku õli El Positivoks, sest see toestab positiivset meelelaadi 🙂

Soovitame meie võimast Palo Santo õlisegu kasutada otse nahal (hõõrudes seda näiteks peopessa, randmetele, kõrvade taha, meelekohtadele jne), aroomilampides, isetehtud pihustites, segatuna kreemide või teiste õlidega, mil iganes rahustav ning tasakaalustav aroomiteraapia vajalik tundub.

5. Seiklushimulisele

See sõber, kes otsib armastab vaheldust ning on alati valmis uuteks seiklusteks, hindaks ilmselt seda ootamatut teesegu – traditsioonilise jaapani retsepti järgi tehtud roheline tee koos õhitud pruuni riisiga ehk Genmaicha! Ta on röstine, malbe ning madala kofeiinisisaldusega ning mis peamine… ebatavaline!

6. Magusaarmastajale

Sa tead, et kommikarp või keele alla viiv suhkrune küpsetis võidaks kindla peale tema südame. Miks mitte proovida sel aastal pakkuda sarnast elamust läbi meie piimase oolongi? See vaniljesaiu ning karamellikomme meenutava aroomiga ning kreemise tekstuuriga Taiwani kõrgmäestike Gao Shan Niu Nai oolong aitab rahuldada isusid absoluutselt ilma süümepiinadeta.

7. Lõõgastuse vajajale

Võib-olla vaevab kingisaajat unetus või stress. Võib-olla tahaksid talle pakkuda alternatiivset lõõgastavat ning tujutõstvat jooki, kusjuures sellist, mis järgnevaks hommikuks pohmelli ei tekita… Meie soovitus on Mehhiko ravimtaim nimega Damiana! Võimas ning siinmail vähelevinud taim, mille mõju ning maitset on raske unustada 🙂

Juhul, kui stressi põhjustavad eelkõige lõputuna näiv tegemata tööde nimekiri, on Ali Shan GABA oolong meie parim soovitus – mõõdukas kofeiinisisaldus aitab ergas püsida, kuid spetsiifiliste töötlustehnikate abil saavutatud GABA (gamma-aminovõihape) sisaldus aitab alandada keha stressireaktsiooni, et tähtsad ülesanded saaksid rahulikult keskendudes valmis. 

8. Kevade ootajale

See indiviid, kellele temperatuuride langemine ning päikesevalguse kadumine mõjub kordades traagilisemalt kui keskmisele inimesele… Kelle jaoks kesktalvised soojamaa reisid on sõna otseses mõttes eluks vajalikud – too talle kevade värskus ning kergus lähemale meie jaapani roheliste teede magusaima eksemplari – Sencha Ayamega. Selle tee puhul on tarvis olla eriti tähelepanelik vee temperatuuri ning tõmbeaegadega, kuid tulemus on seda väärt.

9. Luksuse hindajale

Inimesele, kes on harjunud vaid parimast parimaga, tippude tipuga, on parim valik meie ülimalt delikaatne tippklassi Jaapani roheline tee nimega Gyokuro Saemidori Premium, mis on korjatud 2019. aasta aprillis. Vaid kõige õrnemad teelehed korjatakse põõsastelt, mis on kolme nädala vältel hoolikalt kaetud vältimaks otsese päikesevalguse langemist lehtedele. See avaldab taimele stressi ning aktiviseerib lehes biokeemilised protsessid, mis loovad magusa, õrna ja tugevalt umamimaitselise tee. Meie mahe gyokuro tuleb Kagoshimast Lõuna-Jaapanist. Need haruldase Sae Midori põõsasordi lehed on 28 päeva varjutatud, käsitsi korjatud ja õrnalt aurutatud. Tegu on ühe kõige parema gyokuro teega, mis on meie valikus olnud. Ideaalne rohelise tee gurmaanile.

10. Välismaalasest sõbrale

Meie teevalikus hetkel ainus Eestist pärit tee, täpsemalt Valgamaal korjatud ning kääritatud põdrakanep ehk Ivantšai, on ideaalseks Eestit tutvustavaks või meenutavaks kingituseks. See intensiivse ning küllaltki magusa maitsega, jõudu andev tükike Eestimaa metsa ei ole pelgalt unikaalne suveniir vaid ka rahvameditsiinis aastasadu ainevahetuse, südame tervise ning immuunsuse parandamiseks kasutusel olev potentne ravimtaim.

11. Veiniarmastajale

Üldistades hinnatakse teemaailmas lehtede värskust, aga on teatud teekategooriad, mille puhul õiget tehnikat kasutades muutub tee just nagu vein aina maitseküllasemaks, nauditavamaks ning väärtuslikumaks. Puerh ehk ehk Yunnanist pärit teelehtedega aeglaselt mikroorganismide abil fermenteeritud tee on üks nendest kategooriatest. Nooremad sheng puerhid, näiteks Bada Wild aastast 2014 on küllaltki toore ning värske maitsega. Mida aeg edasi, seda maisemaks ning sügavamaks nende maitseprofiil muundub, heaks eksemplariks on näiteks 1990. aasta Fu Lu Gong. Väga ergutava, ainevahetust kiirendava toimega haruldasemat sorti teevalik, mida enamik inimesi pole proovinud.

12. Kogu perele

Meie iga-aastases jõulukomplektis on midagi igale pereliikmele – talvenauding (50g) ehk jõuluhõnguline naturaalselt magus ning kofeiinivaba rooibosesegu, rahustav pühade taimesegu (30g) õhtuteks ning musta tee alusel vürtsikas jõuluvana tee (50g) nendele, kes tahaksid korralikku soojendust. Kõik soovid kaetud!

13. Tõsisele teesõbrale, kelle teekollektsioon ajab silme eest kirjuks…

Kui tunned, et kingisaaja saaks tee valimisega ise kõige paremini hakkama, on lahenduseks Chado kinkekaart, mida saab kinkida mistahes soovitud summa väärtuses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *