Yixing – Hiina kuulsaim savikann

Autor: Timo Einpaul

Yixing on terve elu kätkev teekond nagu võivad kinnitada 1,3 miljoni elanikuga Yixingu linna elanikud Jiangsu provintsis, Hiinas. Enamik selle linna elanike elusid on olnud viimase viiesaja aasta vältel seotud Hiina kuulsaima teekannu Yixinguga – kas kivimi (millest kanne valmistatakse) kaevandamise, rafineerimise ja laagerdamisega või siis kannudeks vormimise, põletamise ja müümisega. Märki, mis need kannud endast teemaailma jätnud, on raske ülerõhutada, nagu ka nende võlu täpselt sõnadesse panna. Savikannu rolli kirjeldab hästi vana Hiina ütlus: „Vesi on tee ema, Yixing on tee isa.“

Mäletan kui sain enda esimese tõelise Yixing teekannu. Armastasin juba tollal Hiina teed ning mul polnud märkamata jäänud ka väikesed pruunid savikannud, milles kontsentreeritud teetõmmis valmistati. Nii olin ka mina kodu lähedalt Hiina pudi-padi ehk teisisõnu kõike hiinapärast müüvast kauplusest ostnud endale savikannu ja väikesed tassid. Esimese ehtsa Yixing kannu kinkis mulle seevastu mu hea sõber ja õpetaja, kes oli märganud mu tee-entusiasmi ning kui hoidsin käes oma uut kannu, mõistsin koheselt erinevust.

Selles oli midagi tõeliselt sulnist silmadele – ma võisin vaadata riiulil seisvat kannu tundide viisi – ja ka puudutusele. Kannust valmistatud tee maitses paremini ning kogu kogemus oli ülevam. Minule kingitud kannu oli kasutatud aastaid ning seda katvad teeplekid andsid kannule iseloomu ning kõnelesid lugusid varasematest teeseanssidest.

Minu esimese Yixing teekannu põhi, mis on teest läbi imbunud.

 

Hiinas oli Yixing kann tõeline perekonna aare, mis pärandati põlvest põlve ning mille väärtus kasvas ajas. Tänaselgi päeval on kogujad valmis maksma kopsakaid summasid vanade (ja ka kuulsate meistrite omatud) kannude eest –  osaliselt seepärast, et modernses masstoodangu maailmas on meisterlikud käsitöö oskused kadumas ja vanad nõud on valmistatud lihtsalt paremini, teisalt, kuna algupärased Yixing kaevandused, mis muutsid selle linna ja savi kuulsaks, suleti sajandivahetusel sotsiopoliitilistel põhjustel ja head savi on piiratud koguses (mis mõjutab ka Yixing savi hinda), seega on kõige paremast savist valmistatud uusi kanne raske leida.

Yixing savi on poorne ning imab enesesse teemahlasid, valmistades aastast aastasse järjest paremat teed. Seetõttu soovitavad eksperdid kasutada ühte kannu ühte sorti tee tarbeks või siis võimaluse puudumisel võtta teelehed kannust pärast seansi lõppemist kiiremas korras välja. Savi muudab tee tekstuurilt pehmemaks ja annab talle kandvama „keha“. Yixingus leidub muude elementide seas hulgaliselt rauda, erinevaid kihtsilikaate, s.h. kvartsi ja kaoliniiti, mis aitavad hoida ühtlast kuumust tõmmisest tõmmisesse – see on ühtlasi hea tee valmistamise üks saladusi.

Need kannud pole keraamikarattal valminud. Yixing savi on väga plastiline ning seetõttu valmistatakse haamrikeste, orkide ja muude traditsiooniliste savitööriistadega ning põletatakse ahjudes üle 1200-kraadises kuumuses. Ühe kannu valmistamine võtab aega mitu päeva (meistritöö korral kauemgi), sest savi peab erinevates etappides piisavalt kuivama. Savi plastilisus ja põletamisel vähene kokku tõmbamine võimaldab teha väga peenekoelisi ja detailseid vorme. Lõppude-lõpuks pole tegu jõesaviga, vaid mineraalse kivimiga, mis on rafineeritud ja fermenteeritud ilmastiku olude käes aastate vältel.

Madalama kvaliteediga Yixingut võib saada ka mäeküljest käega kaevates.

 

Meister Zhou demonstreerib meile teekannu valmistamist.

 

Kuidas valida teekannu? Mida silmas pidada?

Nii nagu paljude kuulsate asjadega paraku on, leidub ka tõelisest Yixingust hulgaliselt imitatsioone ja võltsinguid – kanne, mis on valmistatud muudest piirkondadest kaevandatud savist, millel puudub samasugune positiivne mõju teele või kanne, mille savi sekka on segatud vähesel määral Yixing savi, et ta võiks kanda Yixingu nime.

Eelista alati loomulikke, tuhmimaid, looduslikemaid värve ja väldi intensiivsemaid. Tihti on pilkupüüdvad värvid saavutatud savi segusse lisaainete lisamise teel. Kann peaks olema eelkõige funktsionaalne, sellest peaks olema hea teed valmistada ja see peaks sobituma su käega – eelista alati lihtsakoelist disaini. Huvitaval kombel valmistatakse palju uhkeid ja dekoratiivseid kanne, mis on eelkõige kunstiteosed ja valmistatud mõeldes kogujatele. Eripärase kuju tõttu on neid tee valmistamisel raske kasutada, samuti jaguneb seetõttu kuumus kannus ebaühtlaselt.

Proovi näha, katsuda, kasutada (kui võimalik), suurel hulgal erinevaid kanne ja su võime neid eristada kasvab ajas. Valmista erinevate kannudega kuuma vett, maitse ja kõrvuta. Proovi ka tuttava teega võimalikult sarnast viisi valmistatuna. Koksi kaant õrnalt (!) vastu teekannu kere ja kuula kannu kõla – kõrgem sagedus viitab kõrgemale põletamistemperatuurile ning sobib paremini aroomatsemate teede valmistamiseks, madalam madalamale ning on hea tummisemate teede valmistamiseks. Väldi tuhmi kõlaga kanne, sest nad on enamasti valmistatud madala kvaliteediga savist, mis on põletatud madalal kuumusel. Sinule sobiva kannu suurus sõltub sellest kui mitmekesi tavatsed teed juua. Üksi ja kaaslasega, mõnikord ka kolmanda teesõbraga ühes joomiseks on üldjuhul head kuni 150 ml suurused kannud. Sellest suuremad on head juba suurematele gruppidele tee valmistamiseks.

Need hindamatud kannud võivad olla kaaslased eluks või imetabane kingitus tee-armastajale. Kui sa hoolitsed nende eest hästi, muutuvad nad ajas järjest kaunimaks. Vaata meie savikanne Chado e-poest: https://www.chado.ee/et/c/–yixing-savi. Samuti soovitame vaadata meister Zhoud teekannu valmistamas GTH Youtube kanalist: https://www.youtube.com/watch?v=OQI71Iea-5U

 

Enne ja pärast – kivist sai kann.

Yixing kannud erinevas suuruses ja kujus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *