Kung Fu tee? Tee kui distsipliin

autor Timo Einpaul

„Kui kummalised tassid ja kannuke… nagu nukunõud“ – kommenteerib naisterahvas, kes on üle ukse sisse kiiganud ja kellele olen enne minekule seadmist natukene kosutavat teed pakkunud. Ei saa öelda, et see on esimene kord, kui sedasorti kommentaari kuulen ja see toob koheselt õrna naeratuse näole.

Selliseid nõusid kasutatakse ’gong fu cha valmistamiseks – gongfu mis-see?! Otsetõlkes ’oskuslik teevalmistamine’, gongfucha on Hiina Chaozhou piirkonnast pärit tee valmistamise stiil, mille erinevad vormid on nüüdseks laialt levinud üle Hiina ja ka väljaspoole. Stiili viljeleja vaatab enda ees olevaid teelehti ning küsib: „Kuidas saaksin teid kõige paremini valmistada, kuidas saaksin kasutada teie täit potensiaali?“ ning pöörab tee serveerimisel tähelepanu igale viimselegi pisiasjale ja nüansile, – alustades vaid parima vee ja teele kõige sobilikema nõude kasutamisega, lõpetades tee valamise viisi ja õdusa atmosfääri tagamisega… Tegu on alalise liikumisega peenekoelisuse suunas, kus ükski detail pole ebaoluline.

Selles stiilis kasutatakse väikeseid, enamasti Yixing savist teekanne ja pisikesi tasse, mis on enamasti 20-50 milliliitri suurused. Yixing on kunst, ajalugu ja pärimus, mis ulatub üle 500 aasta tagasi. Traditsioon, mida on valvatud ja antud edasi põlvest põlve, õpetajalt õpilasele. See on üks suurimaid aardeid tee armastajale ja kaaslane eluks, kandes oma poorse olemuse tõttu mälestust igast teeseansist järgmisesse, valmistades aastast aastasse järjest paremat teed.

Minu esimene tõeline Yixing kann, mille kinkis mulle mu hea sõber ja õpetaja. Kannu on kasutatud kaua, juba enne mind, ning ta kumab teest.

Kannu pannakse küllaltki palju teelehti väikese koguse vee kohta, valmistades samadest lehtedest väga mitu tõmmist. Nii juuakse erinevate tõmmistega ära sarnane kogus teed, mis suurest kannust või otse suuremasse tassi valmistades, ent iga tõmmis on eelnevast erinev – nii sünnib tassist tassi tee lugu, narratiiv, millel on erinevad peatükid nagu pikemal heliteosel või mõnel romaanil.

Esmalt soojendame kannu ja tassid kuuma veega, tegu on ka nõude sümboolse puhastamisega. Seejärel paneme kannu tee ning loputame ka selle kuuma veega, valades esimese tõmmise minema. Ka see on sümboolne puhastamine, ent aitab samas ka kuivadel teelehtedel avaneda tagades järgmistes tõmmistes ühtlasema maitse. Kannule valatakse peale kuuma vett nii enne kui ka pärast vee kannu valamist, see aitab hoida kõrgemat temperatuuri. Mida ühtlasem on terve teeseansi vältel temperatuur, seda ühtlasem tuleb tee. Soojendame taaskord tasse ja laseme teel tõmmata esmalt lühikest aega, sõltuvalt sordist ja hulgast kas mõned või mõnekümned sekundid, hilisemates tõmmistes järjest kauem.

Mäletan, kuidas varasemalt arvasin, et tee peabki tõmbama kolm või viis minutit – suur oli minu vaimustus avastades kuivõrd erinev ning põnev on paljude lehtede ja lühikeste tõmmistega valmistatud tee. Aroom, maitse ja nägemismeel on enamasti esmased meediumid läbi mille kujuneb armastus tee vastu ning see stiil rõhutab neid aspekte.

Kust alustada? Leia oma köögikapist mõni alustass, tarvilik on ka väiksem teekann ja kannu mõõdus tassid, nii et saab kõik tee korraga kannust välja valada. Hea on ka kui lähedal on üleliigse vee ära valamiseks sobilik kauss. Loo tseremoniaalne ruum – kustuta laelamp, jäta telefon kööki, süüta paar küünalt, pane mängima mahe muusika, otsi välja oma lemmiktee –  võta enesele aeg – ning sündida võib alkeemia.

Rohkem informatsiooni gongfu tee, Yixing savi ja teetraditsiooni kohta, mida meie järgime (ing. k.):

https://www.globalteahut.org/resources/june16elec.pdf

https://www.globalteahut.org/resources/february15elec.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *