Kuidas hoiustada teed?

Kes meist ei oleks vähemalt kord oma elus leidnud kapipõhjast ammu unustatud paki teed, silmitsenud sellel olevat “parim enne” kuupäeva ja mõelnud hetkeks omakeskis, et ei tea, kas see kõlbab veel joomiseks. Seiklushimulisemad panid sel hetkel vee tulele ja lusikatäie lehti kannu, teised mõtlesid, et mis ma sellest seisnud teest ikka joon, hea ta nagunii pole. Olgu koheselt öeldud, et juhul kui seisnud tee peale pole just vett läigatatud, pole möödunud “parim enne” kuupäevaga tee joomine inimesele mitte mingil viisil halb. Kokkukägardatud pooleldi avatud pakis seisnud tee samuti mitte, kuid kustumatut maitseelamust just ootama ei peaks.

Igal Camellia Sinensise ehk Hiina teetaime lehtedest valmistatud teel – olgu tegu siis rohelise, kollase, valge, oolongi, punase (meie keeli musta) või fermenteeritud teega (nt. puerh, heicha jm) – on oma kujunemislugu, töötlus, iseloom ja omadused, seetõttu tahavad nad ka mõneti erinevat lähenemist. Küll aga võib laias laastus jagada soovitusi, mis kodustes tingimustes tee hoidmisel igati kasuks tulevad ning aitavad teel end oma parimast küljest Sinu teetassis avada:

Hoia teed õhu eest

Teetaimelt korjatud värske leht reageerib õhuga – enne lehe kuivatamist nimetatakse seda protsessi närtsimiseks ning oskuslik õhuga ümber käimine on osa tee töötlusest. Pärast seda, kui tee on lõplikult ära kuivatatud, pakendatatakse ta aga õhukindlalt vältimaks edasist lehtede oksüdeerumist. Kui unustad oma teepaki korralikult sulgeda, muutuvad lehed kiirelt pruuniks ja kaotavad maitses. Seetõttu soovitame sulgeda teepakk hoolikalt ja pressida pakist välja ka liigne õhk. 

Hoia teed niiskuse eest

Õhuniiskus mängib tee hoiustamisel olulist rolli – mida kõrgem on niiskus, seda kiiremini tee oksüdeerub. Liigse niiskuse tõttu võib tee hakata kontrollimatult oksüdeeruma, teisisõnu oma värskust kaotama.
Heledamat teed, nagu rohelist, kollast, valget ja heledat oolongit, töödeldakse vähem ja kuivatatakse kiiremini. Seetõttu on teelehes vee sisaldus suurem ning see niiskus on aldis õhuga reageerima ning tee kiirelt oma värskust kaotama. Heledad teed on aga hinnatud just oma pakatava ja eeterliku olemuse poolest – seetõttu soovitame sedasorti teed pigem kiiremini tarbida, nii saavad nad pakkuda suuremat maitse – ja joomiselamust. Jaapani rohelises tees on eriti palju niiskust, seetõttu hoiustatakse teda tihti suletud pakiga hoopis külmkapis, mis aeglustab tunduvalt tema vananemisprotsessi.
Eelkõige saadki oma teed õhu- ja liigniiskuse eest kaitsta teda kindlalt suletud pakis/anumas hoiustades ning eemal niisketest paikadest koduseinte vahel.

Hoia teed kuumuse ja valguse eest

Teele ei mõju hästi liigne valgus ja kuumus –  läbipaistvad anumad, radiaatori lähedus, otsene päikesepaiste – kõik seesugune mõjub teelehele nõnda, et ta kaotab ja kahvatub oma maitses ja mõjus. Soovitame teed hoida pigem ühtlase temperatuuri juures. Kui võimalik siis toas, mis ööpäevas ja eri aastaaegadel vähe temperatuuris kõigub või siis vähemalt pimedamas nurgas, sedasi et päike teele igapäevaselt peale ei paistaks.

Hoia teed tugevate lõhnade eest

Tundliku taimena imab tee endasse agaralt ümbritsevaid lõhnasid, mis tulevad hiljem tõmmist valmistades esile Sinu teetassis, praktiliselt mitte kunagi kuigi meeldivas vormis. Seepärast väldi kindlasti tee hoidmist köögis, kus valmistatakse toite, õhus on õli ja vürtside lõhna. Samuti pole tee koht kapis kohvi või viirukipaki kõrval. Ühtlasi tasub täheldada, et elame ülelõhnastatud maailmas – väga püsivaid ja visasid lõhnaaineid võime kohata mitte ainult kätekreemides ja parfüümides, aga kõige ootamatutes toodetes, mida endale koju toome. Seetõttu on tee Sulle tänulik, kui temaga ümber käies väldid enda nahal kasutamast tugevaid aroome ja õlisid.

Hoiunõud

Nagu eelpool kirjeldatud, siis teele meeldib olla hoiustatud võimalikult neutraalses ja rahulikus keskkonnas. Hoiustamiseks sobivad hästi õhu- ja valguskindlad grip-sulguriga pakid, millesse kaupluses teed pakime kuid kui soovid suuremas hoiunõus teed säilitada siis võib silmas pidada järgmist. Olenemata suurusest peaks nõu kindlasti olema puhas (tugevalt maitsestatud teesid hoidnud nõusse pole hea mõte panna mõnd maitsestamata teed), kaanega kindlalt suletav ning läbipaistmatu. Materjalidest sobib hästi näiteks glasuuritud/-mata keraamiline nõu või metallanum, mille soovitame siiski pikemaajalisel hoiustamisel seest katta neutraalse paberi/kanga/kilega.

Teed saab ka laagerdada

Kui sattuda mõnda kvaliteetteega tegelevasse kauplusesse, võid avastada müügisaalis riiulitel ka teesid, mille nimesildil olevad numbrid meenutavad hoopistükkis aastakäiguveine – jah, kuivõrd üllatav see ka pole, ka teesid laagerdatakse, vanandatakse ning õigel hoiustamisel võib tee areneda joojale meeldival viisil ja kasvada väärtuses. Just õige hoiustamine on nimelt see, mis eristab liisunud teed laagerdunud teest. Kõiki teesid saab hoiustada soovi korral väga pika aja vältel, kuid see teguviis on kõige levinum oolongite ja fermenteeritud teede (nt. puerh ja heicha) puhul. Kuidas ümber käia fermenteeritud teega kui on soov seda pikemaajaliselt kodus hoiustada ning mida silmas pidada – sellest kirjutame lähemalt juba peatses artiklis!